top of page
התאמות מרמה 1-2

מוגדרות כהתאמות שאינן משנות את מהות הבחינה או את תכניה אלא משנים את תנאי הבחינה. הן התאמות מרמה 1 והן מרמה 2 מאושרות על-ידי בתי הספר ולא ניכר שיש הבחנה מהותית ביניהן. לצורך הבהירות ההתייחסות אליהן תהיה משותפת, והן כוללות:  

תוספת זמן בכל המקצועות, התעלמות משגיאות כתיב בעברית, הקראה בעברית, הגדלת שאלון הבחינה, שעתוק, הכתבה לבוחן ניטרלי, מילונית באנגלית, התעלמות משגיאות כתיב והקראה באנגלית בחלק מהשאלונים (בעיקר לתלמידים הלומדים 4 יח"ל).

דף נוסחאות מורחב במתמטיקה ומקצועות מדעיים.

על החלוקה בין התאמות מרמה 1 ו-2 ניתן לקרוא כאןאולם יש לקחת בחשבון כי מדי שנה יש שינויים בתחום והאתרים אינם מתעדכנים בהתאם. 

הגידול במספר האבחונים אשר מצאו כי לתלמיד לקות למידה משמעותית, בגינה יש לתת לו התאמות מרמה 3, גרם להקמת וועדות ההתאמה המחוזיות. סיבה נוספת להקמת הוועדות היתה חוסר האמון במאבחנים, לאחר שהתברר כי ישנם פסיכולוגים הנותנים להורים המלצות להתאמות גם כאשר אין בהן צורך.

תפקידן של הוועדות הוא לאשר או לשלול את המלצת הפסיכולוג אשר איבחן את התלמיד, על סמך תוצאות המבחנים שעבר בעת עריכת האבחון, וכן חוות דעת של הצוות החינוכי, עבודות של התלמיד ועוד.

הליך אישור התאמות מרמה 3 כולל עריכת אבחון פסיכודידקטי בעלות של בין 2000 ל-3000 ש"ח, בניית תיקים עבי כרס הכוללים דיווחי מורים, דוגמאות למבחנים ובחנים ונתונים נוספים, ושליחתם לוועדת ההתאמות של משרד החינוך. במידה והבקשה נשללה, ניתן להגיש ערעור, אשר מוגש פעמים רבות בשל לחצים מצד ההורים. משימה זו הפכה למעמסה כבדה ביותר ולעיתים אף בלתי אפשרית על בתי הספר בכלל ועל היועצות בפרט, אשר כאמור, הפכו בלית ברירה ובאין גורם מקצועי אחר שיטפל בנושא, לאמונות עליו. 

הנפגעים העיקריים הם התלמידים לקויי הלמידה האמיתיים, אשר נאלצים לגשת ועוד ועוד איבחונים, ולעיתים בקשתם נידחת לאור טעויות טכניות, חוסר מקצועיות של המאבחן ועוד.

בנוסף, לאור הריבוי במספר התלמידים המאובחנים שלא בצדק, נוצר זלזול ולעיתים אפילו כעס מצד המערכת כלפי כל העיסוק בהגשת התיקים לוועדות ההתאמה, דבר אשר פוגע בסופו של דבר בתלמידים הזקוקים לתמיכה.  

מדריך נבוכים להתאמות בדרכי היבחנות

בשנה"ל תשס"ד (שנת הלימודים שהחלה ב-2003) פרסם משרד החינוך את חוזר המנכ"ל העוסק בנהלי מתן התאמות בדרכי היבחנות בבחינות הבגרות עבור תלמידים המאובחנים כלקויי למידה. החוזר יוצר אבחנה בין התאמות ברמה 1,2 המאושרות על ידי המועצה הפדגוגית הבית ספרית לבין התאמות ברמה 3 (מבחן מותאם/מבחן בע"פ) שיאושרו רק ע"י וועדות התאמות מחוזית.

מאז חלו שינויים, אשר כוללים הפיכת התאמות מרמה 2 להתאמות מרמה 3, אולם לא בשל שינויי במהות ההתאמה אלא לאור הגידול במספר התלמידים אשר זכאים להתאמות אלו והרצון להעבירן דרך הסינון של וועדות ההתאמה המחוזיות.  

 

התאמות מרמה 3

התאמות מרמה 3 הינן: 

מבחן מותאם, מבחן בע"פ ומבחן מתוקשב באנגלית. 

השנה נוספו התאמות נוספות - התעלמות משגיאות כתיב באנגלית והקלטת תשובות לקלטת (בשאלונים F ו-G) והקראה באנגלית (בשאלונים E ו-G). תלמידים בכיתות י"ב ימשיכו לקבל התאמות אלה על פי ההליך הקודם. 

המשמעותית הכלכלית של הפיכת ההתאמות הנ"ל להתאמות מרמה 3 הינה הצורך בחלק הפסיכולוגי של האבחון (חשוב לציין כי כלל לא ברור מדוע יש צורך באבחון פסיכולוגי לאישור התאמות מסוג התעלמות משגיאות כתיב הקראה והכתבה - התאמות דידקטיות במהותן). המשמעות הביצועית היא הכנת עשרות תיקים בשכבה בכל בי"ס עבור התאמה זו, כאשר המשימה מוטלת על המורים לאנגלית אשר נדרשים לבחון כל תלמיד בכמה אופנים ולמלא טפסים מדויקים, על רכזי הל"ל במידה ויש ועל היועצות.  

bottom of page