top of page
מסמך הסטנדרטים וערכת "ראשית הדרך" ליועצ/ת המתחיל/ה אשר פותחו על-ידי שפ"י
מכתב פניה לחנה שדמי מטעם וועד הפעולה

על פי האמור במסמך ליועצות מתחילות אגף יעוץ הוא הבית המקצועי שלנו.

אגף ייעוץ עוסק בפיתוח הפרופסיה הייעוצית, פיתוח תפיסת התפקיד, קביעת מדיניות, פיתוח ההכשרות המקצועיות שמלוות את היועצים, פיתוח 

כלים למיון, הערכה ומתן רישיונות ייעוץ, קידום המשאבים הייעוציים במערכת החינוך ועוד...

על כן, פנינו אל ראש שפ"י, הגב' חנה שדמי. אנו דורשות כי תצא הצהרה לפיה התחום הפדגוגי של לקויות הלמידה אינו אחד מתפקידי הייעוץ.  

 מסמך הסטנדרטים ייצא בשנת 2009, ומטרתו להוות בסיס לשיח מקצועי על הפרקטיקה של עבודת הייעוץ בתהליכי הדרכה ובתהליכי הערכה. כמובן שהנושא של טיפול בפאן הפדגוגי של תלמידים ל"ל לא נכלל במסמך זה. 

 

 

בתחילת השנה יצאה ערכה ליועצת החדשה, ובו מוצג מודל יהלום, המארגן את ארבעת תחומי העבודה המרכזיים של היועצת החינוכית בבית הספר:

 התערבות במשבר ובתהליכי סיכון של הפרט והארגון.

 הובלה והנחייה של התכנית ההתפתחותית "כישורי חיים" בכל שכבות הגיל.

 קידום אקלים מיטבי: מדידה, הערכה והתערבות.

 תמיכה רגשית ותפקודית בתהליכי הוראה – למידה.

 

 

עוד ב-2008 יצא מכתב מטעם שפ"י ומנהלת האגף לחינוך על-יסודי למנהלי התיכונים, בו מוזכר הקושי בו נמצאות היועצות אשר הפכו לאחראיות בלעדיות על איסוף הנתונים לוועדות התאמה, עם המלצה לעריכת חשיבה מחודשת והיערכות מתאימה בבתי הספר לשם הכנת החומר המקצועי הנדרש לוועדות.

 

  

 

ב-2009, יצאה הנחיה למנות רכזי לקויות למידה בבתי הספר. הגדרת התפקיד שלו רחבה, ומטרתו לקחת מידי היועצות את העיסוק בפאן הפדגוגי של לקויות הלמידה. בפועל בבתי ספר רבים אין רכז ל"ל, ושל הגמול הנמוך הניתן לו (כ-250 ש"ח בחודש), לעומת כמות העבודה הרבה, רכזי לקויות הלמידה מתחלפים מדי שנה. 

רכז לקויות למידה
מכתב פנייה 

תפקיד היועצת

 

מקצוע הייעוץ אינו מוגדר, וטרם חוקק חוק הייעוץ.  למרות היעדר ההסדרה, ישנה הסכמה כי היועצת אמונה על הרווחה  הנפשית של הצוות ותלמידי בית הספר. משימה גדולה זו מוטלת על כתפיה,  כאשר במרבית בתי הספר יועצת אחת אחראית על מאות תלמידים ועשרות  אנשי צוות. 

האגף ללקויות למידה (ל"ל) הוקם בשנת 1997, ומיקומו, כמו אגף הייעוץ, בתוך שפ"י (השירות הפסיכולוגי-ייעוצי). מדי שנה יוצאות הנחיות מהאגף לל"ל, אשר מטרתן לסנן את הכמות הבלתי-סבירה של אבחונים אשר מוגשים לבתי הספר. לאור העובדה כי לא נקבע באופן ברור על מי מוטלת המשימה של ביצוע ההנחיות, הפכו היועצות, בלית ברירה, אמונות על הטיפול הפדגוגי בתלמידים לקויי למידה, הכולל את הגשת התיקים לוועדת התאמות מחוזית. 

אנו טוענות כי הפאן הבירוקרטי של תחום ההתאמות אינו צורך מיומנויות ייעוציות, וברור לכל כי אין הוא מתפקידי של היועצת. חמור מכך, עיסוק זה בא על חשבון טיפול רגשי ומהותי אותו אנו מוכשרות לתת. הוא מציב אותנו במקום לא נכון מול ההורים והמערכת הבית ספרית. בשל כל אלה אנו נאבקות להוציא את תפקיד הכנת התיקים לוועדות התאמה מידינו. 

 

כמעבר לכך, אנו סבורות כי הטיפול בסמפטום, באמצעות סינון התלמידים להם המלצות להתאמות, במקום בתופעה עצמה של אבחוני היתר, פוגעת פגיעה מערכתית בתלמידים לקויי למידה, במורים, ובנו היועצות. איננו מוכנות להמשיך ולהיות חלק משיטה זו. 

 

תפקיד היועצת על פי אתר מט"ח 

בניגוד לנאמר לנו על-ידי גורמים במטה, כי תפקיד הכנת התיקים לוועדות התאמה הוא אינו תפקידה של היועצת, בפורטל ליקויי למידה והפרעות קשב שבאתר מט"ח כתוב במפורש שהיועצת היא זו שמטפלת באישור ההתאמות לבחינות הבגרות. לא בכדי זוהי תפיסת של ההורים והצוות החינוכי לתפקידה של היועצת. 

לאורך השנים נעשו פניות רבות בנושא העיסוק ההולך וגובר בהתאמות בדרכי היבחנות. 

מצ"ב מספר מכתבים אשר נשלחו בתפוצות שונות:

מכתבה של ד"ר אביבה שמעוני, אשר משמשת היום כראש המגמה לייעוץ חינוכי בבית ברל. לקריאה. 

מכתבה של בשמת לבנה, תיכון עמק חפר

מכתב מיועצות אשל הנשיא

 

bottom of page